Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Få vill ha jordbegravning

Publicerad

Under allhelgonahelgen väntas många besök till länets gravplatser och minneslundar. I Västerås kremeras nästan 90 procent av de som avlider, enligt statistiken.

För 80 år sedan var det bara runt 5 procent av de avlidna i Sverige som kremerades, istället var det vanligare med jordbegravning. Sedan dess har andelen kremerade stadigt stigit.

Drygt 85 procent i Fagersta

 2016 kremerades 81 procent av de avlidna i Sverige. Men det skiljer en del mellan olika krematorieorter i landet, enligt statistik från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF).

– I Norrland är det ganska långt att åka till krematorierna, så man har kanske inte den traditionen. Det har mycket med tradition att göra vad man väljer, säger Katarina Ahlman, kanslichef på SKKF, till Nyhetsbyrån Siren.

I Västerås kremerades 89,3 procent av de avlidna under 2016. I Fagersta var siffran 85,4 procent.

Askgravplats eller minneslund?

Jordbegravning och kremation är de enda begängelsemetoderna som är tillåtna i Sverige.

Det finns sex olika gravsättningsmöjligheter i Sverige: kistgrav, askgravlund, askgravplats, urngrav, minneslund och kolumbarium.

LÄS MER: Fler vill ha med döda husdjurets aska hem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer