Fagersta inför heltid som norm

Publicerad

Vid årsskiftet kommer Fagersta kommun att börja införa ”heltid som norm” gällande alla anställningar i kommunorganisationen.

Kommunfullmäktiges ordförande Eleonor Wikman (S) förnekar inte att det i dag förekommer en hel del anställningar i kommunen som är på 75 eller 62 procent.

– Heltid, 100 procent, är typiskt inom manliga yrken. Det är en kvinnofälla att man jobbar deltid. Det återspeglas sedan bland annat när man får pension. Så vi gör det här för jämställdheten, säger hon.

Projektledare ska rekryteras

Kommunen har avsatt 500.000 kronor till att anställa en projektledare utifrån som ska få i uppdrag att lösa de knutar som kan uppstå.

– Till exempel om man jobbar med skolmåltider kanske man inte kan jobba heltid just där. Då ska vi titta på om man kan jobba någon annanstans övrig tid, säger Eleonor Wikman.

Man kommer också att behöva se över hur heltid som norm kan införas utan att det ökar antalet delade turer inom de verksamheter där det är vanligt förekommande. Personer som absolut inte vill jobba heltid ska erbjudas att ta tjänstledigt, för att ha möjlighet att gå upp i heltid om de skulle vilja det framöver.

Oklart vad det kommer att kosta

Eleonor Wikman hoppas att kommunen kommer att kunna få tag på en projektledare redan under januari. Vad ”heltid som norm” kommer att kosta utöver de pengar som är avsatta till projektledaren är fortfarande oklart.

– Det där ska man titta på. Det som kostar är att få bort de delade turerna. Men vi kommer att införa detta, det är ett av våra vallöften, säger Eleonor Wikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.