Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lät lite intressant”, det tycker 17-åriga Isak om kommunens Epa-grepp. Foto: Audrey Erath/SVT

Fagerstas vikariedrag: Söker ungdomar med Epa till hemtjänsten i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I år väljer Fagersta kommun att testa ett nytt koncept i jakten på sommarbemanning till hemtjänsten – ungdomar med egen Epa och AM-körkort.

Tanken är att de enkelt ska kunna ta sig runt hos de äldre och avlasta omsorgspersonalen genom enklare serviceuppdrag; handla, bädda, laga frukost eller ta ut äldre på promenad.

Redan fått in tiotal ansökningar

På bara några dagar har det kommit in cirka tio ansökningar på kommunens annons om vårdbiträden med egen Epa-traktor. Ungdomarna anställs som vårdbiträden och får reseersättning utöver lönen.

De kommer få en ordentlig introduktion och separata handledare för att inte belasta omsorgspersonalen.

Tar efter framgångsrikt recept

Konceptet testades förra sommaren i Malung och nu hakar alltså Fagersta på.

– Vi har hört från Malung att ungdomarna var väldigt uppskattade, att det gick bra och att de tänker fortsätta med det här i år också, säger Ingrid Holmgren, socialchef.

Reaktionerna har varit positiva i sociala medier, men det har också höjts kritiska röster till hur det här ska fungera i praktiken?

– Då tänker jag så här att ju mer vi kan bolla upp och se till att ungdomarna får en bra handledare så att de blir trygga i det de ska göra så kommer det här bli en jättevinst för alla. För ungdomarna, för personalen och inte minst de äldre som får den här hjälpen.

”Vi har stora förhoppningar”, säger socialchef Ingrid Holmgren om Epa-projektet. Foto: Audrey Erath/SVT

I klippet: ”Lät lite intressant”  – det tycker 17-åriga Isak om kommunens Epa-grepp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.