Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fallet kring våldtäktsanklagad polis läggs ner

Publicerad

Åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen där en polisman i Västmanland var anmäld för våldtäkt på en kvinna.

Det går inte att bevisa att polismannen gjort sig skyldig till brott, enligt åklagarmyndigheten.

– Vi har två versioner av vad som har hänt och utredningen visar att vi inte har tillräckligt med stödbevisning som styrker målsägandens berättelse. Ord står mot ord, jag har därför beslutat att lägga ned förundersökningen, säger chefsåklagare Elisabeth Brandt vid Särskilda åklagarkammaren.

Greps i februari

Polismannen greps i kvinnans lägenhet i Västerås den 18 februari misstänkt för våldtäkt. Han släpptes sedan på onsdagen den 21 februari på fri fot av åklagaren, då misstankarna mot honom försvagades.

Idag valde alltså åklagaren att lägga ner förundersökningen eftersom bevisningen inte räcker till för en fällande dom.

– En brottsplatsundersökning är genomförd, en rättsmedicinsk kroppsundersökning av målsäganden och misstänkt har gjorts och vi har inhämtat sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum avseende biologiska spår. Dessutom har flera personer hörts. Vi har uttömt alla utredningsåtgärder, säger Elisabeth Brandt.

– Det är klart att det här är en stor lättnad för min klient, säger polismannens advokat Per Svedlund.

Maria Wilhelmsson, kvinnans advokat, vill inte kommentera beslutet förrän hon har pratat med sin klient.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer