Anna Oscarson kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet berättar om olyckan som skedde mellan två hoppare i lördags. Foto: TT/Privat

Svenska fallskärmsförbundet efter olyckan i Västerås: ”Ovanligt med kollisionsolyckor”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer fördes till sjukhus under lördagen efter att de kolliderat i luften under ett fallskärmshopp utanför Västerås.

Båda har fått frakturskador, men mår under omständigheterna bra, enligt Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet.

Förutsättningarna för fallskärmshopp var bra under lördagen, enligt  Anna Oscarson, men trots det kolliderade två hoppare i luften när de var på väg inför landning på Johannisbergs flygfält.

En kollision som ska ha inträffat på mellan 30 och 40 meters höjd.

Under utbildning

Båda fallskärmshopparna, en kvinna i 35-årsålder och en man i 40-årsåldern, fördes till sjukhus och de fortsätt inlagda för vård. 

Kvinnan som utbildar sig i fallskärmshopp drabbades av allvarligare skador än mannen. 

– Mannen fick en lindrigare skada i form en bäckenfraktur. Kvinnan skadades allvarligare, hon fick en fraktur på en ryggkota och en fotledsfraktur, berättar Anna Oscarson. 

Hur vanligt är det att hoppare kolliderar?  

– Den här typen av olycka är tack och lov ovanlig. Jag har hoppat i 17 år och under den tiden har mindre än en handfull olyckor hänt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.