Efter lång erfarenhet inom socialtjänsten ser Linda Lindgren, fältassistent, en oroande utveckling hos ungdomarna hon möter på gatan. Foto: Susanna Ahnlund

Fältande socialsekreteraren Linda ser hur barn värvas till kriminella gäng: ”De saknar vuxna i sin närhet”

Uppdaterad
Publicerad

När det är fredageftermiddag och skolan har slutat ser Linda Lindgren och hennes kollegor till att vara på platser där unga samlas i Västerås.

– Även om de inte alltid verkar så sugna på att prata upplever jag att det finns en saknad och törst efter att ha vuxna i sin närhet, säger hon.

De fältande socialsekreterarna följer ungdomarna och ser hur alltfler bär kniv, hur droger används och hur äldre försöker värva yngre in i kriminalitet. Linda Lindgren menar att det är enkelt att gå in och släcka bränder just för stunden, men den riktigt stora förändringen sker genom långsiktigt arbete.

– Som fältare behöver vi skapa relationer med unga långt innan de hamnar snett och det tar flera år, säger Linda Lindgren. 

Därför spenderar fältarna mycket tid på fritidsgårdar där de lär känna unga utan att det behöver finnas något problem i bilden. Men de är också ute i parker och andra platser där många unga samlas på helger och kvällar. Totalt arbetar sex fältande socialsekreterare i Västerås.

– Det vi gör är viktigt men vi hade kunnat täcka större områden om vi var fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.