Foto: Christoffer SÖderman / SVT

Polisen om ungas drogvanor: ”Använder en kombination av olika preparat”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerås har sett en förändring kring ungas attityder och användande av narkotika.

– Vi ser att det ökar i omfattning och att det är alla möjliga typer av narkotika, säger poliskommissarien Per-Erik Lundberg.

Enligt Per-Erik Lundberg ser inkörsporten till ett drogberoende ut på samma sätt som tidigare. Det som förändrats är att unga nu snabbt går från cannabis till att använda en kombination av narkotika.

– Tidigare höll man på med cannabis under en längre tid för att sedan gå över till amfetamin om man hade stakat ut en missbrukskarriär framför sig. Nu hoppar man över många steg och håller på med många preparat samtidigt istället, säger Per-Erik Lundberg.

Droger bland unga

Några exempel på insatser som polisen kommer göra under hösten förr att komma åt knarket är till exempel att söka igenom skolor med narkotikahundar och en speciell grupp som ska upptäcka narkotika i krogmiljö.

För att komma åt problemet med narkotika så tror Per-Erik Lundberg att det behövs mer samverkan mellan olika aktörer och myndigheter. Hör mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet