Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs Mini-Maria i Dalarna – hör mer i klippet. Foto: SVT

Snart får Dalarna Mini-Maria-verksamhet: ”Ett välbeprövat koncept”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omfattande utredning är nu länets kommuner och regionen överens om att satsa på samordnad vård för ungdomar som behöver vård och hjälp med missbruk.

– Dalarna har ingen beroendevård för unga idag. Det är nånting vi verkligen måste kunna erbjuda, säger Sofia Jarl (C), regionråd.

Mini-Maria-mottagningar finns redan på flera håll i landet och är en mottagning där barn och unga upp till 21 år. Ungdomarna och deras familjer erbjuds samordnad vård för missbruksproblematik. Där finns bland annat socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare under ett och samma tak.

Tusentals unga i riskgrupp

Region Dalarnas kartläggning visar att det finns över 3 000 ungdomar i länet som är i medel eller hög riskgrupp. Alltså som riskerar att få problem med missbruk.

Droger bland unga

Hittills har de fått vända sig till ungdomsmottagningar, elevhälsa eller missbruksvården för vuxna.

– Just Mini-Maria är ett välbeprövat koncept. Vi tror verkligen på det. Att man går in gemensamt med tidig, förebyggande vård och behandling, säger kommunernas representant i välfärdsrådet, säger Åsa Bergkvist (S).

Oklar prislapp i dagsläget

Vad det kommer att kosta går i nuläget inte att säga.

– Idag finns dessa unga redan hos kommunernas socialtjänster, i vården, på akutmottagningarna och BUP. Detta är idag förenat med stora kostnader för samhället och lidande för individerna. Att inte göra rätt saker är både dyrt och dåligt, säger Sofia Jarl (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet