• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter till områdena där narkotikabrott sker bland barn och unga. Foto: Google/SVT

Här sker narkotikabrotten bland barn – följ med till dalapolisens ”hotspots”

Uppdaterad
Publicerad

Droger är ett växande problem bland barn och unga i Dalarna och polisen ser att det sjunker i åldrarna.

– Det är tragiskt. Samhället har ju misslyckats om barn väljer att prova narkotika, säger Borlänges kommunpolis Erik Gatu.

Antalet narkotikarelaterade brott där de misstänka är under 15 år ökar i länet. Hittills i år har mer än tre gånger fler brott rapporterats av polisen jämfört med samma period förra året. Det handlar främst om de brott som inträffat i centrala delarna av Falun, Avesta och Borlänge.

– Det är illa naturligtvis, men det behöver inte innebära att det faktiskt är fler. Vi har lagt extra energi och tid på det här. Det är fokus för oss, säger Erik Gatu.

Droger bland unga

Kartor hjälper polisen

Hotspots-kartor hjälper polisen att se var och när de flesta narkotikabrotten bland minderåriga sker i länet. Då kan de upptäcka platser och tidpunkter där polisnärvaron behövs extra mycket.

– Vi har en inriktning att jobba med unga lagöverträdare. Det är där man börjar den kriminella karriären, säger Erik Gatu.

Vad är anmärkningsvärt för dessa ställen? SVT:s reporter förklarar i videon.

Alla behöver hjälpas åt

Men polisens närvaro är inte tillräcklig menar Erik Gatu. Att komma åt unga som riskerar att hamna snett och reagera på varningssignaler är hela samhällets ansvar.

– Föräldrar har ett jätteansvar i det här, att ställa krav och ställa frågor. Även skolan är enormt viktig, säger Gatu.

För ett år sedan dog 14-åriga Molly i Falun efter att ha tagit tramadol ihop med alkohol. Nu berättar hennes mamma om tragedin – i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En stor sorg i att förlora ett barn är att det inte blir några nya minnen” – hör Malin Gnospelius berätta om tragedin att förlora sin 14-åriga dotter. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så ser det ut i Dalarna:

Antal ärenden gällande narkotikabrott bland barn under 15 år i Dalarna:

2021: 10 st

2022: 6 st

2023: 18 st

2024 (jan-mars): 14 st

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet