Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med falupolisen Olof och hans kollega i miljöerna kring Falun där de vill öka tryggheten. Foto: SVT/Jennifer Howgate

Polisen: Åttaåringar syns där drogerna finns – barn används som kurirer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler yngre barn kopplas till narkotikabrott i Dalarna. Det oroar polisen och socialtjänsten, som sedan i januari samarbetar för att komma i kontakt med barn och unga som rör sig i fel kretsar, på fel platser.

– Barn från åtta år och uppåt har vi sett i dom här sammanhangen, säger polisen Olof Nilsen, gruppchef brottsförebyggandegruppen på polisen i Falun.

I ett helt nytt och länsunikt samarbete mellan polisen och socialtjänsten i Falu kommun arbetar man för att försöka fånga upp och hjälpa de barn och unga som riskerar att hamna snett. Samarbetet går ut på att synas på stan och arbeta trygghetsskapande.

– Vi hoppas att det här leder till att vi inte får en ökning av kriminalitet eller barn som far illa ute i samhället, säger Marita Lindén, ungdomssamordnare på Falu kommun.

Droger bland unga

”Det blir effektivare”

I vanliga fall begränsas kommunikationen mellan myndigheter som polis och socialtjänst på grund sekretess, vilket förlänger hela kedjan i att kunna hjälpa till exempel barn som är på väg in i brottslighet.

Men när aktörerna är ute tillsammans, som i det här samarbetet, får båda instanserna insyn i det som sker – samtidigt. Tack vare det blir arbetet både smidigare och snabbare menar de.

– Det blir ett bättre paket med kortare ledtider. Det blir effektivare, säger polisen Olof Nilsen.

Följ med polis och socialtjänst till Knutpunkten i Falun i klippet och se var någonstans de hittat droger – mitt i parkeringshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet