Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ser att det finns en vilja att jobba vidare med det här” – länssamordnare Hanna Lundgren berättar om rapportresultaten. Foto: Gunilla Wikström/SVT, arkivbild

Så ser det ut med droger i Dalarnas krogmiljö – arbetet mot narkotika behöver stärkas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro kring narkotikasituationen i krogmiljön i Dalarna. Det visar en ny rapport om droger i krogmiljö som är gjord i samverkan med krögare, polisen, kommuner och ordningsvakter.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av sju länsstyrelser, bland annat Dalarna och Gävleborg, och STAD, kompetenscentrumet Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem har gjort kartläggningen.

Drogpåverkade gäster

Nästan 70 procent av de anställda på krogarna i de undersökta länen har sett narkotikapåverkade gäster på krogen de senaste året och användningen av drogerna visar en negativ påverkan på både arbetsmiljö och trygghet.

Önskar förebyggande arbete

Detta är ett omfattande problem, enligt den krogpersonal som medverkat i studien. Däremot finns en vilja bland krogpersonal, kommunanställda och poliser att man ska arbeta mer narkotikapreventivt i miljön.

Studien är viktig ur flera perspektiv menar Länsstyrelsen Dalarna.

– Inte minst eftersom den är först i Sverige med att inkludera både stora och små kommuner. I det förebyggande arbetet är det viktigt att veta hur narkotikasituationen ser ut på krogen och vilka förutsättningar som finns för att göra något åt det, säger Erik Engberg, tillsynshandläggare, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.