Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hasch räknas inte ens som drog längre” – hör hur högstadieeleverna i Ludvika resonerar om droger. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ludvikaungdomar: ”Normaliserat – men mycket rädsla kring droger”

Uppdaterad
Publicerad

Ungas attityd till droger har blivit allt mer tillåtande, uppger Länsstyrelsen Dalarnas samordnare för alkohol- och narkotikafrågor.

– Jag tycker det skiljer mellan olika grupper, bland vissa ungdomar pratar man inte om droger medan andra pratar mer om det, säger Diana Khamaruk som går på högstadiet i Ludvika.

SVT Dalarna träffar Diana och hennes kompisar för att ställa frågor om hur det pratas om droger bland unga i länet. 

– Jag har hört att det är vanligt bland de som är några år äldre än oss, för att det är lättare att ta ett piller än alkohol, säger Nova Fagerheim.

Normaliserats bland unga

Hanna Lundgren är samordnare på länsstyrelsen för bland annat alkohol- och narkotikafrågor. I undersökningar ser de att attityden till droger bland unga har blivit allt mer tillåtande.

– Det gäller framförallt cannabis. Det behöver inte betyda att man använder det själv men man tycker inte att det är lika farligt om någon annan gör det. Det är viktigt att vara medveten om och det kan vara så att det leder till ökat bruk om vi inte jobbar aktivt med frågan.

De fyra skolkamraterna i Ludvika håller med om att just cannabis blivit normaliserat.

– Jag har hört att hasch inte ens räknas som drog längre, det resonemanget är ganska vanligt, säger Michelle Sundberg. 

I videon: Så pratas det om droger bland högstadieelever i Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.