Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det fler unga som använder droger och har användandet går ner i åldrarna? Hanna Lundgren, som jobbar med drogrelaterade frågor i Dalarnas län, reder ut det i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT/Storyblocks

Sant eller falskt om unga och droger

Uppdaterad
Publicerad

Fler använder droger och det har gått ner i åldrarna – det är några påståenden om unga och droger som cirkulerar. Men vad visar undersökningar med ungdomarnas egna svar? Här svarar Hanna Lundgren, som jobbar med drogrelaterade frågor på Länsstyrelsen Dalarna.

Hanna Lundgrens svar i videon bygger på undersökningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning samt ungdomsenkäten Lupp.

– Fördelen med de här undersökningarna är att de görs i klassrumsmiljö vilket ger en väldigt hög svarsfrekvens jämfört med undersökningar som skickas ut, säger hon.

De som svarat på undersökningarna är barn och ungdomar som går i årskurs 8 och 9 på högstadiet samt årskurs 2 i gymnasiet.

– Det finns alltid en risk att dom inte fylls i helt ärligt, särskilt om det gäller känsliga ämnen. Men de här undersökningarna har genomförts under lång tid och kan visa trender ganska säkert, det vill säga om något ökar eller minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.