Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Akon Baker/SVT

Dekorationen viktig när familjen förbereder för ramadan: ”Ger rätt känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt upp hemma hos Benan Alkulaih i Västerås. I år dekorerar hon, dottern Norma och sonen Rayan hemmet lite extra inför ramadan.

– Det är för att verkligen känna att ramadan har kommit, säger Norma.

I veckan inleds den muslimska fastemånaden ramadan. För muslimer runt om i världen är ramadan den heligaste och mest firade högtiden.

Många köper dekorationer och pyntar sina hem för och skapa den rätta känslan, ungefär som kristna gör till jul.

Benan Alkulaih berättar att det blivit vanligare i Sverige de senaste åren och att det nu finns ett större utbud i de lokala butikerna.

I klippet knackar SVT på och får se hur de dekorerar lägenheten inför ramadan.

Fakta

Fakta: Ramadan

  • Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.
  • Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.
  • Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas Eid al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.