När räddningstjänsten kom fram till villan brann det med öppna lågor och kraftig rökutveckling. Foto: Melker Blomberg/SVT

Familjevilla i Skultuna förstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

En brand med öppna lågor och kraftig rökutveckling tvingade en flerbarnsfamilj att utrymma sitt hus i Skultuna tidigt på onsdagsmorgonen. Fram på förmiddagen kunde räddningstjänsten lämna det då nedbrunna huset. – Det är mest plockepinn kvar av det, ingen rolig historia alls, säger räddningstjänstens inre befäl.

Strax före elva på onsdagsförmiddagen kunde räddningstjänstens sista styrkor lämna villan i Skultuna som börjat brinna tidigt på morgonen. Då var mest blött bråte kvar av det, berättar Anders Ellow, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Mälarenergi är kvar på platsen för att ta hand om ett fjärrvärmerör som gått sönder i samband med branden.

Flerbarnsfamiljen utrymde – ingen skadad

Larmet om branden kom strax efter halv fyra på onsdagsmorgonen. När räddningstjänsten kom fram var alla boende i huset redan ute, en flerbarnsfamilj enligt polisens uppgifter.  

– Det var kraftig rökutveckling och det brann med öppna lågor inne i villan. Vi hade rökdykargruppen på plats ett tag men fick avbryta för att det brann för mycket. Vi bestämde oss för att släcka utifrån, berättade inre befäl Hans Tollbom tidigare under morgonen.

– Det är kanske tio meter till nästa. Men det var ingen spridningsrisk.

Tog längre tid än väntat

Tre styrkor från Västerås och Skultuna var på plats för att arbeta med branden under morgonen. Släckningsarbetet som enligt de första prognoserna bväntades vara färdigt vid 07:30-tiden drog ut ytterligare några timmar på tiden. 

För att komma åt eventuella dolda konstruktionsbränder användes grävare för att riva i väggar och tak.

En brandplatsutredning får utvisa orsaken till branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.