Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk vågar inte komma hit”. I klippet berättar Monica Johansson i Ängelsberg hur hon märker av restriktionerna kring den afrikanska svinpesten och hur hon tycker ersättningen till drabbade borde fungera. Foto: Audrey Erath/SVT

Färre gäster på Monicas restaurang i Ängelsberg efter utbrottet av afrikansk svinpest

Uppdaterad
Publicerad

När restriktionerna mot den afrikanska svinpesten infördes i september minskade antalet gäster på Monica Johanssons restaurang i Ängelsberg markant. Nu oroas hon för hur verksamheten kommer att påverkas om restriktionerna håller i sig.

– Rädslan att åka hit, man tror att man ska bli sjuk, säger hon.

Ängelsberg är ett av norra Västmanlands starkaste turistmål. Hit lockas runt 20 000 besökare varje år, framförallt sommartid, för att besöka världsarvet Engelsbergs bruk, Skulturparken, Oljeön, brandskogsområdet och den speciella bebyggelsen med tinnar och torn.

– Under sommaren har vi runt 70–100 gäster varje dag här på restaurangen, säger Monica Johansson.

Men Bergslagspärlan ligger mitt i den smittade zonen för afrikansk svinpest och vilka effekter långvariga restriktioner får på sommarens turism oroar.

– De som arrangerar och planerar utflykter hit, de brukar börja nu med att boka och höra sig för, men just nu är det väldigt lugnt.

Inte rätt till ersättning

Blir restriktionerna långvariga kan Monica Johansson i dagsläget inte räkna med någon ersättning från Jordbruksverket, eftersom verksamheter som restauranger och naturguider bara räknas som indirekt drabbade.

– Man kan bara söka ersättning om man drabbas och har verksamhet man utövar på egen mark, vilket de allra flesta inom naturturism inte har. Vi är många aktörer inom besöksnäring här i Bergslagen som påverkas av det här.

Mötte riksdagsledamöter

Rätt till ersättning var en sak Monica Johansson framförde när de västmanländska riksdagspolitikerna Caroline Högström (M) och Mikael Damsgaard (M) var på besök i Fagersta för två veckor sedan för att få en bild av hur företag drabbas av restriktionerna.

– Jag tror egentligen inte att det här bara är en fråga för Jordbruksverket. Det måste finnas andra möjligheter att hjälpa oss som drabbas via näringslivsorganisationer som till exempel Tillväxtverket eller Almi.

I klippet: ”Markant nedgång” – Monica Johansson hoppas på snabbt besked om ekonomiskt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.