Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jämför kostnaderna med den faktiska risken” – Karl Hedin tycker att det är dags att släppa på restriktionerna i delar av den smittade zonen. Foto: Audrey Erath/SVT

Karl Hedin kräver full ekonomisk ersättning efter svinpesten: ”Statens problem”

Uppdaterad
Publicerad

Restriktionerna mot afrikanska svinpesten ska hindra smittan från att ta sig in i den svenska tamgrisproduktionen. Samtidigt påverkas en annan bransch – skogsindustrin. De kostnader som nu bunkras upp motiverar inte restriktioner i hela den smittade zonen, det anser industriledaren Karl Hedin.

– Men det här är egentligen statens problem, inte vårt. De ska ersätta oss om de vill följa lagen, säger han.

Restriktionerna har inneburit direkta konsekvenser för AB Karl Hedin. Träkoncernen kan söka ersättning som berör egen skog och för avtal med andra skogsägare. Däremot kan de inte söka ersättning för produktionsbortfall i sågverken eftersom Jordbruksverket tolkar det som en indirekt berörd verksamhet.

– Vi har redovisat vad vi kan göra inom ramen för den lagstiftning vi har att förfoga över när det gäller ersättning för de kostnader som uppstår. I den väven finns det hål som vi inte kan hantera, vilket vi har varit öppna med mot regeringen, säger Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket.

Afrikanska svinpestutbrottet

Kan bli rättslig process

Dessutom kommer den ersättning som går att söka från Jordbruksverket inte motsvara de kostnader som nu bunkras upp för AB Karl Hedin. Företag som inte sysslar med växtodling eller animalieproduktion kan enligt EU:s konkurrensregler maximalt få 200 000 euro (ca 2,3 miljoner) i stöd under tre år.

Kan det bli tal om att driva det här rättsligt, alltså kräva skadestånd, om staten inte ersätter?

– Så kan det absolut bli, det är en del som vi tittar på just nu, säger Karl Hedin.

Ministern: ”Möjlighet att överklaga”

SVT Nyheter Västmanland har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för svar om hur staten tänkt ersätta företag som inte omfattas av Jordbruksverkets regler. I en skriftlig kommentar hänvisar han ändå drabbade företag att söka ersättning hos Jordbruksverket.

”Jordbruksverket prövar ansökan, fattar beslut och den som inte är nöjd med beslutet har möjlighet att överklaga. Det ska betonas att detta är en helt ny situation och lagen är inte helt prövad ännu. Parallellt följer därför också Regeringskansliet den här frågan noga.”  

I klippet: ”De ska ersätta oss” – Karl Hedin vill ha full ekonomisk ersättning av staten.

SKOG I DEN SMITTADE ZONEN

Den smittade zonen är 100 000 hektar stor och av det är 73 000 hektar skog. Det finns 680 privata skogsägare och 75 företag och organisationer som äger skog i området. Största ägaren är Sveaskog med 14 200 hektar skog och därefter AB Karl Hedin med 13 200 hektar skog.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet