Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fyra till åtta meter ut i Åmänningen” – så här kommer stängslet att dras runt kärnområdet för den afrikanska svinpesten kring Fagersta. Foto: SVT

Så ska stängslet dras runt svinpestdrabbade zonen i Fagersta – går ut i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Stängslingen runt svinpestens kärnområde i Fagersta är i full gång. Nu har Jordbruksverket släppt en mer detaljerad dragning – det blir bland annat två helt nya sträckningar och dragningar ut i vattnet.

När den första kartan släpptes över vad Jordbruksverket definierade som kärnområdet väcktes många frågor kring hur stängslingen skulle ske runt framförallt tätorterna. Nu har Jordbruksverket släppt mer detaljerade kartor, som bland annat innebär två helt nya stängseldragningar.

– Det har varit ganska klurigt hur det ska dras. Vi har haft med experter på vildsvinsekologi som hjälpt till hur vi ska göra det här på det mest effektiva sättet för att hålla vildsvinen på plats, säger Caroline Bössfall, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Sen måste vi ju så klart ta hänsyn till samhället. Vi vill ju hindra vildsvin, inte människor, så det har varit många saker som har behövt vägas in.

Frågor om grindar och snöröjning

Jordbruksverket har varit i kontakt med ett hundratal markägare som berörs.

Vad är det markägare och boende främst undrar?

– Det är framförallt hur stängslet exakt ska dras, hur det kommer fungera med snöröjning och om det blir grindar vid vägarna.

Klart i mitten av november

När de första stängselstolparna började slås ner i marken vid Engelsbergs bruk den 11 oktober sa Jordbruksverket att hela stängslingen runt kärnområdet skulle vara klar redan två veckor senare.

– Det var kanske lite väl optimistiskt. Nu siktar vi på att det ska vara klart i mitten av november istället, säger Caroline Bössfall.

I klippet: ”Fyra till åtta meter ut i Åmänningen” – så här kommer stängslet dras runt kärnområdet.

Svinpesten gör att Marita får grind in till sitt hem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt bekymmer är ju vintern” – Marita Mossberg i Ängelsberg får grind in till sitt hem. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet