Halva Fagersta kan stängslas in för att stoppa spridningen av afrikansk svinpest enligt Jordbruksverkets ungefärliga karta. Foto: SVT grafik

Fyra nya fall av pestsmittade vildsvin – halva Fagersta kan stängslas in

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Fagersta kan komma att stängslas in för hindra smittan av afrikansk svinpest. Det här enligt Jordbruksverkets ungefärliga karta som presenterades på fredagen. Den exakta stängseldragningen är inte helt fastställd.

Enligt Jordbruksverkets karta som publicerades på fredagen kan stora delar av Fagersta stängslas in för att stoppa spridningen av afrikansk svinpest. Men Jordbruksverket menar att stängslet inte kommer att gå över villatomter, utan anpassas till naturliga avgränsningar som vägar och liknande.

– Kartan är korrekt, men det är en ungefärlig bild av var kärnområdet finns, säger Patricia Franzén, presskommunikatör på Jordbruksverket.

Finns det någon risk att stängslingen går mitt igenom tätorten?

– Det kan jag inte säga något om utan det är något vi analyserar nästa vecka. Stängslet ska upp för att hindra vildsvinen för att röra sig, inte för att begränsa människors rörelsefrihet.  

De som blir direkt berörda av instängslingen kommer att kontaktas av Jordbruksverket.

Området ska stängslas in med elstängsel

Det handlar om ett instängslat område på 100 kvadratkilometer. När arbetet påbörjas är ännu oklart. Området väntas vara instängslat i upp till två år. Kostnaden för stängslet beräknas till cirka 600 000 kronor.

Antalet bekräftade fall fortfarande är 41, sedan första svenska fallet konstaterades i Fagersta och Sverige.

Samtliga 41 smittade vildsvin har hittats i ett begränsat område, det så kallade kärnområdet, i den närmare 1 000 kvadratkilometer stora restriktionszonen som upprättats i Västmanland.

Hittills har totalt 51 döda vildsvin som hittats i området testats.

Artikeln uppdateras vardagar i samband med att Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och insatschefen på den operativa ledningscentralen håller pressträff. Där ges den senaste informationen kring utbrottet.

Planen: Storsök och elstängsel – så ska svinpesten i Fagersta stoppas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blir det inget pang pang” – hör Lars Björk, Jägareförbundet Västmanland, om planen för att stoppa svinpesten i Fagersta. Foto: Hyppenbennings jaktlag och Audrey Erath/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.