Runt 400 jägare samlades för att söka efter vildsvin i delar av restriktionszonen. Första dagen hittade man inga nya kadaver. Foto: Raphael Cano Felx/SVT

Storsökningen: Inga nya döda vildsvin hittades i svinpestdrabbade zonen

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens storsökning vid restriktionszonen i Västmanland resulterade i det många, av de runt 400 deltagare, hade hoppats på.

– Gårdagens sökning gick bra, vi hittade inga döda vildsvin i det utökade sökområdet, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet.

Däremot hittades ett par döda vildsvin i områden där man sökt tidigare. Skogen i restriktionszonen, som tillkom för att förhindra fortsatt spridning av afrikansk svinpest, är 1 000 kvadratkilometer stor till ytan. Därför kunde jägarna som deltog inte söka av exakt hela området och kommer därför att behöva utföra ytterligare en sökning under söndagen. Eventuellt tillkommer ytterligare sökinsatser under de nästkommande dagarna.

Hör 14-åriga Hedda Söderströms tankar när hon skulle delta i sökningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-åriga Hedda Söderström är en av de hundratals som söker vildsvinskadaver i den Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet