Foto: TT

Färre getingar i sommar enligt prognos

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt sett brukar varannat år bli ett getingår. Därför borde sommaren innebära färre getingar efter förra årets toppnotering av getingsaneringar.

Det är Anticimex, som i ett pressmeddelande, förutspår att sommaren kommer bli lugnare på getingfronten än förra året. Enligt dem vet forskare inte helt säkert varför det blir fler getingar ett år, följt av färre året efter. Man tror att det beror på flera faktorer, såsom tillgång till föda och boplatser.

– Förra året genomförde vi rekordmånga saneringar av getingar, så vi förväntar oss klart färre i sommar. Men även om det blir färre getingar totalt i Sverige i år, så kan man drabbas lokalt, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Ett nyttodjur med viktig roll

På våren finns det flera åtgärder man kan vidta för att getingarna inte ska vara till besvär senare på sommaren. Man ska dock tänka på att getingen är ett nyttodjur med en viktigt roll i ekosystemet. Därför ska man inte sanera getingar om de inte är till besvär. De hjälper till viss del med pollineringen och äter upp skadeinsekter som lever i trädgårdarna.

Men blir de för många och kommer för nära hus och uteplatser upplever många obehag. Dessutom kan de vara farliga för personer med allergi eller överkänslighet mot getingstick.

Så ska man göra för att försvåra getingarnas bobyggande

  • Ta bort platser där getingar gillar att bygga bon – sätt insektsnät för ventilationsgaller, täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset.  
  • På våren är det getingdrottningen som flyger omkring och letar boplats. Är man orolig att ett getingbo ska få fäste i närheten av bostaden och man ser en flygande geting, följ efter för att lokalisera var den bygger bo. Men var noga, många misstar solitära bin för getingar. De är också aktiva nu på våren och är viktiga för pollineringen. Solitära bin är håriga och mer lika en humla till utseendet.
  • Tidigt på säsongen är boet litet som en pingisboll och man kan ta bort det själv med en dammsugare. Ta bort det på kvällstid när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder, handskar och ha en mössa på huvudet. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv. Då ska man ta hjälp.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.