Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brist på finansiärer är en av anledningarna till att färre kvinnor väljer att starta företag förklarar aktörer bakom ny rapport i klippet ovan. Foto: Henrik Montgomery/ TT David Magnusson / SvD / TT

Få finansiärer och snäva mallar – därför väljer många kvinnor bort företagandet

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholms län och Mälardalen, menar att näringslivet går miste om företagare på grund av en oförmåga att tänka nytt. 

– Vi behöver se om hela vårt sätt att finansiera företagare. De som inte passar in i den traditionellt manliga normen om att snabbt tjäna stora pengar nås inte av kapitalet, säger Thomas Byström.

Tillsammans med kollegor från Almi Mälardalen och Enterprise Europe Network har Byström gått igenom hundratals enkätsvar samt 86 djupintervjuer där kvinnor berättar vilka hinder de upplever på företagsmarknaden.

Det handlar bland annat om att det saknas nätverk dit kvinnor bjuds in, platser där de kan sprida och utveckla sina idéer, men också att många kvinnor upplever att de får nej till banklån och har svårt att hitta finansiärer.

Hör Thomas Byström, Regionchef Företagarna Stockholms län och Mälardalen, berätta vad rapporten kom fram till i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer