Nattlig insats räddade lastfartyget i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett 90 meter långt lastfartyg från Nederländerna gick på grund i Mälaren utanför Köping på fredagseftermiddagen. Inga personer skadades och fartyget kunde bärgas under natten till lördag.

Lastfartyget var på väg från Karleby i Finland till Köping och fraktade gödsel. Mellan Köping och Kvicksundsbron körde fartyget av okänd anledning på grund. Enligt Sjöfartsverket ska det röra sig om en mindre grundstötning. 

Till en början trodde man att fartyget skulle kunna ta sig loss på egen hand. Men det lyckades inte. 

– Vi skickade dit en bogserbåt till kl 22 på kvällen och bärgningen lyckades. Strax efter kl 23 fick de loss båten och en timme senare, runt midnatt, anlände fartyget till hamnen i Köping, säger Jonas Franzén som är kommunikationsstrateg på Sjöfartsverket.  

Fartyget läckte inte olja och tog heller inte in vatten. Det uppstod inga personskador vid händelsen. 

– Vad som är orsaken till att lastfartyget gick på grund kan jag bara spekulera i. Det vet jag inte, säger Jonas Franzén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.