Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett tendenser till att djur har försökt ta sig under”. Jordbruksverkets insatschef Helena Sixtensdotter visar hur stängslet stoppar vildsvinen i svinpestområdet. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Ett vildsvin kvar i pestzonen i Fagersta: ”Försökt ta sig under stängslet”

Uppdaterad
Publicerad

Stängslet som håller de sista vildsvinen kvar i den smittade zonen för svinpest i Fagersta håller, enligt Jordbruksverket. Man ser tecken på att vildsvinen har misslyckats med att rymma.

Det finns ett vildsvin kvar i kärnområdet för afrikansk svinpest i Fagersta på måndagen 19 februari, enligt jägarna som söker av området.

– Vi trodde att alla var döda, men så fångades ett vildsvin på kamera, säger Lars Björk, jaktvårskonsulent i Västmanland.

Afrikanska svinpestutbrottet

Jägarna letar nu aktivt efter det sista vildsvinet i svinpestområdet.

Skador på stängslet i svinpestzonen

Sedan början på året har allmänheten rapporterat in ett tiotal skador på stängslet. I de flesta fall handlar det om nedfallna träd.

Stängslet är högt nog för att vildsvinen inte ska kunna hoppa över det men tidigare har en del av dem försökt rymma på andra sätt. Därför var det designat från första början för att förhindra att vildsvinen skulle smita.

– Det är förstärkt med ett bökskydd, säger Helena Sixtensdotter.

I klippet ovan visar insatschefen det förstärkta stängslet som stoppar vildsvinen.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet