Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag välkomnar det, all återvinning är bra” säger yrkesfiskaren John Berglund i Borgåsund. Han och de andra yrkesfiskarna i Mälaren tappar sällan om ens aldrig bort fiskeredskap på grund av strömmar eller annat. Men uttjänta nät som idag slängs på återbruket kan istället då slängas i de nya systemet för att återvinnas. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Yrkesfiskaren Johan positiv till nya regler för återvinning av plast från fiskeredskap

Publicerad

Yrkesfiskare som SVT pratat med är positiva till ansvarsförskjutningen för plastskräpet. Nu ska producenterna av fiskeredskap medverka till att minska nedskräpning.

– Det är positivt, men den stora mängden plast är inte från fiskeredskap. Det är väldigt sällsynt att man blir av med dem, säger John Berglund, yrkesfiskare på Mälaren.

Ordföranden i Mälarens fiskareförbund, Daniel Vidlund, skriver under på att de nya reglerna med producentansvar för plast från fiskeredskap bra – även om yrkesfiskarnas redskap sällan försvinner eller sliter sig i Mälaren.

– Jättebra att man tar ett ansvar och tar hand om skräpet, säger han.

Nu ska nät, flöten och annan fiskeplast samlas in – så ska det gå till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska plastnedskräpningen minska ute vid våra vatten. Hör i klippet när Naturvårdsverket förklara hur producenterna av fiskeredskap ska ansvara för hur det ska gå till. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.