Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska plastnedskräpningen minska ute vid våra vatten. Hör i klippet när Naturvårdsverket förklara hur producenterna av fiskeredskap ska ansvara för hur det ska gå till. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nu ska plasten från fisket bort från stränderna – så ska nät, flöten och linor samlas in

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt EU-direktiv ligger bakom krafttaget mot plastskräp kring sjöar, havsstränder och vattendrag. Producenter av fiskeredskap till sportfiske, fritidsfiske och yrkesfiske ska nu ta ansvar för plastprodukter de sätter ut på marknaden.

– Det är ett problem med engångsplaster och vi måste minska nedskräpningen, så det är bra att det här systemet sätts på plats, säger Fredrik Khayati, handläggare Naturvårdsverket.

Uttjänta fiskegrejer ska enligt det nya regelverket samlas in och i möjligaste mån återvinnas. Det kan handla om fiskenät, plastförpackningar, beten, linor eller annat som har med fiske att göra. Soptunnor, containrar eller liknande ska sättas upp vid olika fiskevatten.

Redan nu har producenter av fiskeredskap anmält till Naturvårdsverket hur mycket i ton och kg de säljer varje år och som på så sätt kommer ut på marknaden. I slutet av nästa år ska producenterna organisera upp hur insamling och återvinning ska kunna gå till, och under 2025 ska systemet vara verklighet.

– Vi vet inte hur omfattande det här kommer vara så därför har vi ett lågt satt mål att 20 procent av den plast som sätts på marknaden ska samlas in 2027, och uppfylls inte det målet, så ska Naturvårdsverket föreslå åtgärder till regeringen, säger Fredrik Khayati.

Så tycker yrkesfiskaren John om nya reglerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag välkomnar det, all återvinning är bra” säger yrkesfiskaren John Berglund i Borgåsund. Han och de andra yrkesfiskarna i Mälaren tappar sällan om ens aldrig bort fiskeredskap på grund av strömmar eller annat. Men uttjänta nät som idag slängs på återbruket kan istället då slängas i de nya systemet för att återvinnas. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.