Foto: Caroline Slotte / SVT

Fler än vanligt vill skaffa hund – ansvaret ligger på kenneln

Uppdaterad
Publicerad

Många har passat på att skaffa hund under pandemin i samband med att man jobbar hemma. Under 2020 registrerades 11 procent fler hundar jämfört med 2019, enligt Svenska Kennelklubben. Att fler blivit intresserade av att köpa hund har även Kerstin Edeen som är veterinär och kennelägare märkt då fler valpköpare än vanligt hört av sig.

Kerstin Edeen bor i Surahammar och föder upp airdaleterrier. När valpintressenter hör av sig till henne brukar hon bjuda hem dem så att de får lära känna hundrasen ordentligt. Dessutom brukar hon välkomna dem med ett litet test. 

Det genom att ha hundarna lösa på gården när besökarna kommer.  

– Det är mycket go i airdaleterrier och de står helst på två ben när det kommer främmande. Då ser man direkt att det är en livlig hundras, men när vi går in tar det bara några minuter innan hundarna går och lägger sig, berättar Kerstin Edeen.

”Innebär ett ansvar i 15 år”

Att lära känna valpintressenterna är viktigt menar Kerstin Edeen och särskilt nu under pandemin när många jobbar hemma. Därför brukar hon ta reda på intressenternas familje- och arbetssituation samt hur deras situation kommer att se ut efter pandemin. Kommer de fortsätta med hemarbetet eller har de möjlighet att åka hem under lunchen och rasta hunden. 

– Jag försöker alltid förklara vilket ansvar de har när de skaffar hund. Att de ska ha tänkt igenom allt ordentligt. För att skaffa hund innebär ett ansvar i 15 år framöver. Dessutom är det ännu viktigare för mig att kolla upp köparna lite extra nu när alla jobba hemma, så att jag säkerställer att de har tid för hunden även efter pandemin, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.