Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen har registrerat 33 personer som insjuknad av campylobacter i år. Hör smittskyddsläkarens varning. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Fler insjuknar i campylobacter i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Fram till slutet på juni i år har 33 personer i Västmanland diagnostiserats med bakterien campylobacter som finns i rå kyckling och som kan orsaka tarmproblem. Jämfört med första halvåret ifjol så är det en ökning med tio personer.

– Varje år vid den här tiden, juni till augusti så är det vanligare med fall av campylobacter hos kycklingarna. Det vi sett i år är att det är flera fall än vanligt det här året och det är därför vi går ut och påminner om råden, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.

Fler kycklingar smittade

Campylobacter finns i rå kyckling och hittills i år så har tio personer fler insjuknat jämfört med samma period 2022. I samband med slakt av kycklingar så tas ett prov på flocken för att upptäcka fall av bakterien hos kycklingarna. Av mätningarna som gjorts i år så har det framkommit att fler kycklingar är smittade. Det är med bakgrund av detta som regionen nu väljer att gå ut och påminna om råden.

Hör smittskyddsläkarens råd om hur du undviker bakterien i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.