Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt effektivt, vill jag påstå” – så ska polisen jobba under ”superveckan” i Västerås. Tre frågor till kommenderingschef Lars Jansson och drönare och kameraövervakning. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fler kameror och drönare – polisens viktiga redskap under ”superveckan” i Västerås

Publicerad

Cityfestivalen och SM-veckan samtidigt. Under några dagar, 26-30 juni, väntas omkring 400 000 personer till centrala Västerås. Att övervaka med kameror – både fasta och flygande – blir viktiga verktyg för polisen som hanterar det som en särskild händelse.

Bara Västerås cityfestival har tidigare år kunnat locka 350 000 unika besökare. När nu SM-veckan ska arrangeras samtidigt väntas ännu fler. Totalt uppåt 400 000 om vädret tillåter, enligt Alf Westerdahl, projektledare på Västerås stad.

Även Summer Meet som arrangeras veckan efter, 4-6 juli, räknas in i polisens särskilda händelse (se faktaruta).

Fler kameror

Under Cityfestivalen och SM-veckan blir antalet fasta övervakningskameror i centrala Västerås fler. Polisen utökar även områdena som kan övervakas med drönare.

SM-veckan i Västerås 2024

– Vi har ju beslut om kameraövervakning i Västerås centrum men givetvis, utifrån de här evenemangen, har vi flera kameror och bevakar de platser som är aktuella, säger polisens kommenderingschef Lars Jansson.

Drönarkamerorna flyger högt. Standard är 120 meter upp i luften. Vid behov kan de gå närmre men används i första hand till att ge överblick.

”Viktigt komplement”

– Med så mycket folk i rörelse och trängsel som uppstår blir det ett viktigt komplement till polispatrullerna på marken, säger Lars Jansson.

Under de här dagarna koncentreras ju polisiära resurser till Västerås. Hur ”obevakat” blir resten av länet?

– Det här är ju någonting som hanteras i särskild ordning och som då inte är kopplad till den linjeverksamhet som vi hela tiden bedriver. Den kommer bedrivas precis som vanligt, säger Lars Jansson, polisens kommenderingschef.

Polisen kommer även att samarbeta med Kustbevakningen på Västeråsfjärden under evenemangen.

I videon: Polisen om kamerorna: ”Väldigt effektivt vill jag påstå”

Här är områdena som polisen har möjlighet att övervaka med drönare under Cityfestivalen och SM-veckan. Foto: SVT Grafik /Källa polisen

En särskild händelse

Kan vara en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Plötsliga händelser är till exempel naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor. Inplanerade händelser kan vara större demonstrationer, fotbollsmatcher med hög hotbild, statsbesök, kungliga bröllop och aktiviteter i samband med politiska val.

Fördelarna med en särskild händelse är att organisationen formas utifrån problemet och att viktiga kompetenser som man normalt inte har tillgång till kan plockas in.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Västerås 2024

Mer i ämnet