Större och fler gösar i Mälaren efter höjning av minimimåttet. Foto: SVT

Fler och större gösar i Mälaren

Publicerad

Fler och större gösar kan idag tas upp ur Mälaren. Det är effekten efter att beslut togs om att minimimåttet på fisk som kunde tas upp höjdes fem centimeter.

– Alla fiskevårdande åtgärder med små medel ger ju reslutat. Det här var ett liten åtgärd som gett enormt gensvar, säger yrkesfiskaren Per Vidlund.

Han har sett stora förbättringar sedan minimimåttet höjdes. I och med höjningen hinner fler gösar försöka sig, vilket gör att fler och större fiska hamnar i fiskarnas nät.

– Inte det dubbla men det ökar succesivt. Om några år borde det vara en fördubbling mot vad det var för fem eller tio år sedan.

”Succé”

Även länsstyrelserna runt om Mälaren har sett de positiva effekterna på höjningen. Gösarna mår bättre och sport- och yrkesfiskarna får in större och bättre fiskar.

– Jag skulle vilja klassa det som succé, säger Jimmy Blom, länsfiskkonsulent.

Många var skeptiska

Höjningen gjordes 2012 och då var många fiskare tveksamma till höjningen. Många var bland annat oroliga vad det kunde göra med gifthalten i fisken.

En farhåga som aldrig besannades och satsningen lönade sig. Nu tittar länsstyrelserna redan på åtgärder för framtiden.

– Det handlar mycket om att minska ner de tillåtna nätmängder så att man inte, ifall det skulle gå dåligt, ökar sin ansträning och ta upp jättemycket gös ur ett bestånd.

Ytterligare höjning av minimimått

Att höja minimimåttet ytterligare är länsstyrelsen inte främmande för men Per Vidlund tror att det inte kommer bli aktuellt i nuläget.

– Inte när det var så trögt att få igenom ökningen från 40 till 45 men det skulle vara väldigt positivt för gösbeståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer