Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner oss överkörda” – Djupkärrabon Jenny Johansson oroas över den planerade vindkraftsparken. Foto: Audrey Erath/SVT

Flera boende kom på vindkraftsträff i Norberg om Styggtjärnsberget

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge funnits planer på att bygga en vindkraftspark mellan Norberg och Smedjebacken. Nu har en samrådsprocess startat där åsikter om planerna ska hämtas in. Onsdagens vindkraftsträff på Teaterbiografen i Norberg var välbesökt av främst oroade närboenden.

– Vi visste ingenting om de här planerna, säger Jenny Johansson, Djupkärrabo.

Eolus har tillsammans med Hydro Rein projekterat Styggtjärnsberget i några år, men Djupkärraborna, sju hushåll, fick vetskap om vindkraftsplanerna först när ett informationbrev om samrådsprocessen nyligen damp ner i brevlådan. Jenny Johansson var bland annat kritisk till att kommunen inte informerat om planerna och hade stämt träff med kommunalrådet Johanna Odö (S).

– Det är ju inte vi som äger det här projektet, utan det är ju ett privat företag. Men vi hade en bra samtal nu och kommer träffas igen för att prata om hur de vill ha information framöver. Men det fanns andra frågor också där de känner sig bortglömda och så vill vi inte ha det, säger Johanna Odö (S).

Förutom kommunalrådet fanns flera lokala politiker på plats. Även flera Smedjebacksbor hade också kommit till Teaterbiografen. Under torsdagen hålls ett liknande möte i Vads bystuga i Smedjebackens kommun.

Norberg har sedan tidigare Västmanlands enda vindkraftspark, Målarberget. Här svarar kommunalrådet Johanna Odö (S) på var kommun och hennes parti Socialdemokraterna står just nu i frågan kring Styggtjärnsberget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är splittrade” – Norbergs kommun har ännu inte fattat beslut kring Styggtjärnsberget.

I klippet: ”Känner oss överkörda” – Djupkärrabon Jenny Johansson var en av dem som kom på vindkraftsträffen.

Det utpekade området är 12 kvadratkilometer stort och planeras rymma max 18 verk med totalhöjden 280 meter.

Den förväntade nettoproduktionen av el härifrån förväntas kunna uppgå till omkring 395 GWh per år, vilket motsvara årsbehovet av hushållsel för ungefär 79 000 hushåll.

Samrådsprocessen pågår till och med 20 januari 2023 och är till för att inhämta synpunkter från närboende, särskilt berörda, organisationer, föreningar, kommuner och myndigheter. En sån här process ska alltid genomföras innan en tillståndsansökan kan skickas in för prövning.

Källa: Eolus Vind AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.