Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger 27 snurror el motsvarande vad 70 000 hushåll gör av med – följ med in i Västmanlands första vindpark Foto: Jenny Berggren/SVT

Målarberget mellan Norberg och Avesta tas i full drift – Västmanland har fått sin första vindkraftpark

Publicerad

Efter att ha pågått i 10 år är nu arbetet med den stora vindkraftparken Målarberget på gränsen mellan Norberg och Avesta klart. I sommar tas vindparken – som är Västmanlands första – i full drift.

– Vi behöver mer energiproduktion i de här delarna av landet. Inte minst med tanke på de stora investeringar som är på gång i norra Sverige. Man kommer att behöva den energi som produceras däruppe själv, och inte transportera den ner hit till oss, säger projektledare Ann-Sofi Laurin.

21 av turbinerna står i Norbergs kommun och sex i Avesta kommun. De har driftsatts en efter en och under juni månad är meningen att hela parken ska vara i full drift.

Elen som produceras går ut på Vattenfalls regionala nät och kommer att användas runtom främst i Västmanland och Dalarna.

Det var ganska högljudda protester i början gällande den här parken. Är det något ni märkt av längs vägen?

– Det är ju ofta så inför en etablering av vindparker men även annan infrastruktur, att det finns många åsikter – både för och emot – och alla ska komma till tals. De olika åsikterna som framkommer leder sedan också ofta till att det blir ett bättre slutresultat, säger Ann-Sofi Laurin projektledare hos VKS Vindkraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer