Det råder delade meningar om vindkraftsetablering. Foto: SVT arkivbild

Planerad vindkraftpark upprör i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

I sommar väntas besked om det blir något tillstånd att bygga vindkraftpark vid Målarberget, på gränsen mellan Norberg och Avesta. Och efter att Miljöprövningsdelegationen nu besökt området hoppas oroade boende att det blir ett nej.

– Det påverkar hela den här antikvariska miljön. Det är ju inte bara att de kommer att synas på dagarna och att lanternorna kommer att ge stora ljusspel på nätterna, jag är övertygad om att de kommer att höras också, säger Göran Kastlund, boende i Olsbenning.

Företaget Vindkraft Sverige AB vill bygga en vindkraftpark vid Målarberget på gränsen mellan Norberg och Avesta. Med 35 till 36 vindsnurror, 200 meter höga.

Vindkraft i Västmanland

Parken är planerad i ett område intill det med bland annat riksintresset Olsbenning och fornlämningen Lapphyttan, som sägs vara världens äldsta masugn.

Engagerade boende

Processen, som började redan för två och ett halvt år sedan då företaget ansökte om att få tillstånd har skapat ett stort engagemang bland de boende i trakten som är emot parken.

– Det kommer att bli en stor kontrast. Många har ju aktivt sökt sig hit för att få lugn och ro och vi rör oss ju också i de här skogarna, det är vår livsmiljö. Nu blir det som ett stort industriområde, säger Göran Kastlund.

Boende får också medhåll från bland andra Riksantikvarieämbetet som anser att vindkraftparken, som den är planerad, skulle innebära påtaglig skada på de kulturhistoriska miljöerna.

Starkt för

Men det finns också starka röster för en vindkraftsetablering. Till exempel har både Norbergs och Avestas kommuner sagt ja till parken, och enligt vindkraftsföretaget ligger omkring 60 procent av den i ett område som Norbergs kommun tidigare pekat ut som lämpligt för vindkraft.

– Området uppfyller också alla de krav som vi ställer för att vi ska börja investera i ett vindkraftsprojekt. Till exempel att det finns en möjlighet till elanslutning, att det inte finns så mycket motstående andra intressen och att det blåser tillräckligt mycket, säger Fredrik Sander, projektledare Vindkraft Sverige AB.

Ovanligt med besök

Processen går nu in i sitt slutskede. Allmänhet och myndigheter har fått komma med synpunkter och det har också hållits ett offentligt möte i Norberg. Dessutom valde Miljöprövningsdelegationen vid Uppsala Länsstyrelse, som är de som ska fatta beslutet om tillstånd, att åka ut i området för att ses sig om. Vilket är ovanligt.

– Här blev det påtagligt, när det fanns många som tyckte så olika saker kring den här etableringen, att här fanns det ett behov av att åka och titta också, säger Annika Israelsson, ordförande i delegationen.

Besked i sommar

Allt ska nu vägas samman innan Miljöprövningsdelegationen kan meddela sitt beslut, vilket enligt ordförande förhoppningsvis ska ske i juni-juli.

– Jag hoppas ju förstås att de säger nej till samtliga vindkraftverk, det är ju det som är vårt önskemål, säger Göran Kastlund, boende i Olsbenning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västmanland

Mer i ämnet