Nu ska Västmanland komma in i vindkraftssverige – länsstyrelsen bjuder in till konferens

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland ligger i botten i landet när det gäller vindkraft men den tekniska utvecklingen av vindkraften ger nya förutsättningar och nu bjuder länsstyrelsen in till konferens i frågan.

Det är möjligt att få ett fungerande 100 procent förnybart elsystem till 2040-talet och då är vindkraften en nyckelfaktor enligt Energimyndigheten.

Därför lyfter nu länsstyrelsen frågan om vindkraften i Västmanland. Fördelar med vindkraften är att den är kostnadseffektiv, förnybar och kan leda till jämnare el-produktion i hela landet.

– Vi är ett land med väldigt stora ytor och stort land med liten befolkning och den har blivit den mest billiga kraften att bygga. Därför tror vi att vindkraft kommer vara väldigt betydande, säger Martin Johansson på Energimyndigheten som varit med att ta fram olika framtidsscenarier gällande elproduktion.

– Vindkraftens nackdel är att man ser dem och att de kan störa människor, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.