Foto: SVT / arkiv

Vindkraftparken i Norberg överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om den planerade vindkraftparken i Norberg överklagas. Det är boende i Olsbenning som överklagat den del av parken som planeras i Norbergs kommun och som är tänkt att rymma 27 vindkraftverk.

Den planerade vindkraftparken vid Målarberget på gränsen mellan Norberg och Avesta har, som SVT Nyheter Västmanland tidigare berättat, väckt starka känslor bland de boende i bygden. Parken är planerad till ett område med bland annat riksintresset Olsbenning och fornlämningen Lapphyttan som sägs vara världens äldsta masugn. Både Norbergs och Avestas kommuner har sagt ja till parken som är tänkt att rymma totalt 33 vindsnurror, varav 27 i Norbergs kommun och 6 i Avesta, och tas i drift inom 5 år.

”Missvisande fågelutredning”

Nu har ärendet gällande de 27 vindsnurrorna i Norberg överklagats. En av dem som ligger bakom överklagan är Göran Kastlund, boende i Olsbenning. Han är bland annat kritisk till den fågelutredning som gjorts och som han anser är missvisande.

– Det är patetiskt och amatörmässigt att räkna tranor i oktober då tranorna inte ens är i Sverige utan har dragit till varmare platser.

– Dessutom har det inventerats örnar i två dagar när det inte var någon vind. Örnar finns i området men de flyger när det blåser, säger Göran Kastlund.

Seriös prövning

Samtidigt hänvisar han i sin överklagan, som han skrivit tillsammans med Lotta Gröning, till Riksantikvarieämbetet som anser att vindkraftparken skulle innebära påtaglig skada på de kulturhistoriska miljöerna.

– Jag räknar med att Riksantikvarieämbetet kommer in här och att vi får en seriös prövning som leder till att bygget stoppas helt och hållet, säger Göran Kastlund.

Överklagandet tas upp i Mark- och miljödomstolen i Nacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.