Foto: Jenny Berggren / SVT

Flexlinjen i Västerås ska köras på el

Publicerad

Bussarna som kör flextrafiken i Västerås ska bytas ut till elfordon. Förhoppningen är att både göra trafiken mer miljövänlig och tystare för resenärerna.

– Dels är det av miljöskäl, el är ett energieffektivt och miljövänligt bränsle men det finns även andra fördelar som att det blir en tystare miljö på bussarna med mindre buller, säger Kent Pettersson, trafikchef på Västerås Lokaltrafik.

Elfordonen är dyrare än andra att köpa in, dock ska servicekostnaderna för dem vara lägre än biogas- och dieselfordon. Serviceintervallet ska också vara längre.

Samtliga sex bussar i dagens fordonsflotta ska bytas ut. Avtalet med leverantören är ännu inte helt klart men planen är att hela flexlinjetrafiken ska gå på el vid slutet av året.

Vad är Flexlinjen?

Flexlinjen är ett alternativ till stadsbusstrafik och färdtjänst med personbilar. Flexlinjen går i ett lugnare tempo än stadsbussarna. Den hämtar dig på den flexpunkt som är närmast din bostad.

Du som är skriven i Västerås kommun kan åka med Flexlinjen om du tillhör någon av följande kategorier:

  • Du som har fyllt 65 år
  • Du som har färdtjänsttillstånd i Västerås
  • Du som har hel sjukersättning

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.