Issis Melin utvecklare inom hedersrelaterat våld och förtryck på Västerås stad, kommenterar domslutet då en flicka belagts ned tillfälligt utreseförbud. Foto: Sandra Fonnisson/SVT

Socialtjänsten misstänkte bortgifte – flicka fick utreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 augusti fastställde Kammarrätten i Stockholm den dom som Förvaltningsrätten i Uppsala fattat dagen innan, att en 17-årig flicka hemmahörande i Västerås belagts med tillfälligt utreseförbud.

Issis Melin, utvecklare inom hedersrelaterat våld och förtryck på Västerås stad, kommenterar domslutet.

Individ- och familjenämnden i Västerås inledde en utredning kring flickan 18 augusti, efter att en orosanmälan inkommit från kuratorn på 17-åringens skola.

– Mig veterligen är det här det tredje gången som man ansöker om tillfälligt utreseförbud i Sverige sedan lagskärpningen antogs. Det är fantastiskt att tre barn har skyddats på två månader från att ingå i äktenskap, berättar Issis Melin.

Kuratorn kände till att 17-åringen blivit bortgift med en kusin som elvaåring i hemlandet. Tre år senare kom flickan till Sverige med kusinen, som hon enligt underlaget inte längre är gift med. Utifrån vetskapen om att 17-åringen tidigare varit bortgift fick skolpersonalen farhågor när information om att föräldrarna planerade att ta dottern först till Turkiet och därefter till Saudiarbien.

– Jag är väldigt glad att alla viktiga aktörer har agerat och att ärendet behandlats snabbt. En stor eloge till  Socialnämnden som vågat pröva den nya lagen, säger Issis Melin.

Föräldrarna överklagade Förvaltningsrättens dom eftersom de menar att det inte finns någon risk att dottern ingår giftermål och att hon är fri att återvända till Sverige när hon vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.