Ilona Chukro och Midia Moloudpoor som är engagerade emot hederskultur välkomnar ny lagstiftning. Foto: Sandra Fonnisson/SVT Västmanland

Jobbar mot hedersförtryck – välkomnar lagskärpning

Uppdaterad
Publicerad

Barnäktenskapsbrott är en av de lagskärpningar som trädde i kraft 1 juli. Den nya lagen kan ge upp till fyra års fängelse för de som hjälper till att gifta bort ett barn. 

SVT Västmanland träffar Ilona Chukro och Midia Moloudpoor för att få deras kommentar på lagskärpningen. 

Båda arbetar för att sprida kunskap om hederskultur, ett engagemang som de haft sedan de ingick i Rudbeckianska gymnasiets grupp Enade mot våld (EMV). 

– När jag var aktiv inom EMV och höll föreläsningar fanns det skolor som inte ville ta emot oss. Skolledningen var rädda för föräldrarnas reaktioner eftersom hederskultur är en känslig fråga men det är ett stort problem i vårt samhälle och vi måste informera eleverna om deras rättigheter, berättar Midia Moloudpoor. 

”Kommer att göra stor skillnad”

Ilona Chukro håller med sin föreläsningskamrat, att få ut information till skolelever är viktigt men hon välkomnar lagstiftningen.

– Det är bra att det finns en lag mot barnäktenskapsbrott. Lagen kommer att göra stor skillnad för många barn, som slipper att få sin barndom förstörd genom att de tvingas gifta sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.