Sista söndagen i maj har alla nya verk avtäckts och parken öppnat för säsongen. Men SVT fick en förhandstitt: ”Ja, kom så tjuv-avtäcker vi några” tyckte Helena Andrén-Niemi. Foto: Jenny Berggren/SVT

”Tro't om du vill” – i skulpturparken i Ängelsberg flyger fiskarna och sparken kör på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2020 blev besöksmässigt ”all time high” för det coronasäkra utflyktsmålet. Och med dagar kvar till årets sommaröppning har konstgillet höga förhoppningar även på årets säsong i skulpturparken i Ängelsberg.

– Det var aldrig mindre än 20 bilar här när man åkte förbi förra året, så det var rekord, men vi tänker att vi kan slå det i år, säger Helena Andrén-Niemi i Engelsbergs konstgille.

Det är 19:e året med sommarutställning i skulpturparken. Bakom står de ideella krafterna i konstgillet. Fagersta kommun bidrar med pengar och det finns andra samarbetspartners och sponsorer.

I parken som är öppen dygnet runt och gratis att besöka finns ett 20-tal olika verk av bland annat lokala konstnärer.

En del av verken är permanenta – som Lars Vilks Servicetornet Livslögnen och Pålle Elgströms plåtmusiker. De nya verken skapas av tillfrågade och inbjudna konstnärer utifrån temat för året. Tidigare har bland annat varit väsen, djuriskt och 2015, året efter den stora skogsbranden, Efter kaos.

I klippet får du en glimt av skulpturerna och höra mer om årets tema.

– Jag har inte heller sett alla verk än så det här är jättespännande även för mej, säger Helena Andrén-Niemi när hon lyfter på de röda skynkena. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.