Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska se till att den här flygplatsen kommer alla västmanlänningar till del”, säger Staffan Jansson (S), kommunalråd i Västerås. Foto: SVT

Klart: Västerås stad och Region Västmanland blir delägare i flygplatsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Redan tidigare har Region Västmanland klubbat delägarskapet i sin fullmäktige. Under torsdagen var det Västerås stads tur. Nu är det alltså helt klart att regionen går in som hälftenägare i flygplatsbolaget vid Västerås flygplats från 1 april.

– Regionen går in med 50 procent ägande här och vi ska tillsammans driva flygplatsen vidare och det blir naturligtvis en nystart, men också ett annat sätt att förhålla sig, säger Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås.

Flygplatsen har under lång tid årligen gått med miljonbelopp i förlust. Det politiska styret i Västerås stad ville därför stänga den, men efter en folkomröstning under 2021 där en klar majoritet av de röstande vill ha kvar flygplatsen har de planerna skrotats och ett delägarskap med Region Västmanland utformats.

– Vi ska se till att vi får en långsiktighet på flygplatsen och se till att få en ordentlig miljöprofil på det flyg som flyger från Västerås så vi också tar klimatutmaningen på allvar, säger Staffan Jansson.

Så ska bolaget styras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.