Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Sören Lantz in i det bevarade soldattorpet i Kungsör. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Följ med in i det välbevarade soldattorpet från 1700-talet

Uppdaterad
Publicerad

Sören Lantz äger ett av de mest välbevarade soldattorpen i Kungsör. I dag används torpet till sommarfester och som fritidshus.

Men i mitten av av 1700-talet bodde en soldat här som blev inkallad i krig.

– Vi tror att han överlevde och kom tillbaka och det vore ju häftigt för det var många som dog i det där kriget, säger Sören Lantz.

Soldattorpet i Västra Ekeby var en bostad för soldaterna under indelningsverkets tider, det vill säga det militära organisationssystem som fanns förr då gårdarna gick ihop och avlönade soldaterna.

– Vi flyttade hit 1973, min fru och jag. Hon har gått bort och sedan 2011 äger jag det själv, berättar Sören Lantz.

Originalstommen kvar

Användningen av stugan är sparsam men det går att bo i den, även om el och vatten inte finns.

– Vi tror att det här timmerhuset funnits sedan mitten av 1700-talet och säkert har många av sakerna bytts ut och renoverats. Men stommen är original, säger Sören Lantz.

Skickades till Pommern

För flera år sedan forskade han litegrann på soldaterna som bott i torpet som kallas för Blenkhem.

– Vi hittade en soldat som mönstrade 1754 som skickades till Pommern i Tyskland och som vi tror överlevde och kom tillbaka, berättar Sören Lantz.

Nedanför torpet finns en skylt med kort fakta om det. Där står det bland annat att soldaternas familjer fick bo kvar i torpen när de befann sig ute i krig. Men om de dog i kriget fick familjerna flytta ut och en ny soldat tog deras plats.

I klippet får du följa med in i soldattorpet och hör mer om dess historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.