Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man låter det här vara den permanenta bilden av Hedströmmen då kommer det här vara det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”, säger Viktor Kärvinge. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Förvandling från sjö till ström öppnar för nya arter och biotoper i Hedströmmen

Uppdaterad
Publicerad

Den nybildade strömfåran i Hedströmmen utanför Kolsva, som återfått sitt flöde som det såg ut innan dammen byggdes på 1940-talet, drar nu till sig biologernas nyfikna blickar. Redan har ansvariga vattenhandläggare på Länsstyrelsen Västmanland börjat se hur strömmen ser ut.

Om det nuvarnade utseendet på dalgången behålls, och kraftverket rivs och dammen tas bort så kommer en helt annan naturtyp bildas på nytt i och kring Hedströmmen. Det uppströms liggande Hedströmmens naturreservat skulle kunna förlängas och bland annat den ovanliga fågeln Kungsfiskaren skulle få ordentligt utökad plats att häcka. Den största förändringen skulle troligtvis dock ske under vattenytan.

Hotade arter kan få mer livsrum

– Det skulle få väldigt stora och positiva effekter för Hedströmsöringen och den hotade Flodpärlmusslan, säger Viktor Kärvinge, vattenhandläggare Länsstyrelsen Västmanland.

Om strömmen får vara som den är i dag och det blir ett naturvårdsprojekt av Hedströmmen på sträckan så menar Viktor Kärvinge att det kommer bli  ”det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”.

Grafik: Se skillnaden före och efter sänkningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skillnaden före och efter sänkningen. ”Om man låter det här vara den permanenta bilden av Hedströmmen då kommer det här vara det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”, säger Viktor Kärvinge. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nygårdsforsen

Kraftverket och dammen byggdes under 1940-talet. Det har producerat runt fyra miljoner wattimmar för ägaren Mälarenergi årligen. I oktober sänktes dammen då allvarliga brister i dammens konstruktion upptäckts. När vattnet tömts ut, kunde Hedströmmen återgå till den form den hade innan dammen byggdes på 1940-talet.

Förtydligande: Rasrisk – avråder allmänheten

Mälarenergi avråder bestämt allmänheten från att vistas i det aktuella området då rasrisken längs dammens sidor är stor. Det finns också risk för att fastna i den kvicksandsliknande leran.

SVT följde med Länsstyrelsens vattenhandläggare som hade tillstånd att på ett begränsat område gå ner till strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.