Arkivbild Foto: TT

Klassiskt lussetåg i skolan – vad tycker du?

Uppdaterad
Publicerad
Många ser fram emot klassiskt lussetåg på skolor och förskolor i dag – en självklarhet för många föräldrar. Men de senaste åren har flera förskolor valt att fira lucia på nya sätt. Hur firar man lucia på skolan där dina barn går? Vad tänker du om luciafirandet i skolan och förskolan?

SVT rapporterade · Vad tänker du om luciafirandet i skolan?

Hej! Fortsätt gärna kommentera, men vi påminner om att hålla god ton och att hålla sig till ämnet. 
Vi kan också poängtera att skolorna som vi varit i kontakt med alltså INTE valt bort luciafirande på grund av att någon skulle känt sig kränkt, att det skulle vara förbud eller av ideologiska skäl. Snarare för att minska stress och press på ungdomar och att kunna hantera logistiken på ett bra sätt. Här nedan hittar du ett exempel: Vi har också varit i kontakt med skolor som inte har något luciatåg för att det inte finns intresse hos elever att vara med.  //Jenny reporter
 
07.20
Det är en tradition som absolut ska finnas kvar! Det är ju verkligen en höjdpunkt att få åka och titta på.
Sorgligt att det försvinner mer och mer.
07.33
Det är klart vi ska fira Lucia, eller ska vi ta bort jul och midsommar också?
08.22
Jag tycker verkligen inte att skolbarn ska tvingas vara med i luciafirande. Denna press, vem får vara Lucia? Får alla som vill vara Lucia? etc
I låg- och mellanstadiet hade jag dessutom alltid en känsla av att olika firanden var främst ett sätt för musiklärarna att via barnen visa vad de kunde, en grej mer att pricka av för att visa arbetsgivaren att de gjorde sitt jobb. Jag fick aldrig någonsin känslan av att det var gjort för barnens skull. Dessutom har bl a luciafiranden i skolan kostat oss bra mycket pengar genom åren, i en skolan som så kallat är avgiftsfri.
Låt dem som verkligen vill vara med i luciatåg få vara med, med skolans kläder, glitter och ljus, tvinga inte alla att vara med.
08.28
Hur gör man på förskolan där du jobbar, eller där ditt barn går? På den här har man inte längre luciatåg live. Istället spelas det in en video i förväg som föräldrar och släktingar får se:
 
08.38
Såhär skriver Yvonne på SVT Västmanlands facebooksida:
 
"Jag kan tycka att skolan skulle kunna ha läx och prov fria dagar innan lucia så att ungdomarna slapp känna sig stressade. För jag kan tycka att detta är en tradition, ett avbrott från skolans andra dagar, något som kan vara ett skönt tillägg."
08.45
Hade luciatåg varje år i skolan. En dag man såg framemot hela året. Lärde oss att samarbeta och utvecklade det för varje år. En nyttig läxa om någon. Och så minns jag det som lekfullt. Och lussedagen var så varm, mysig och kärleksfull. Stress och press? Inte vad jag minns. Kanske hos lärarna. ;-)
09.50
Vi har utomhus lucia tidigt på morgonen ganska kort sång stund och enkelt fika. Börjar strax efter 7 och föräldrarna väljer när dom känner sig klara eller måste åka till jobbet 😍 enkelt och mysigt
09.50
För. En mysig och härlig tradition, som självklart kan utvecklas med sin samtid. Lucia behöver inte vara en kvinna/flicka men vår ljusdrottning borde inte försvinna ut i periferin utan bör vårdas.
09.50
Absolut för luciatåg i skolorna! Mysig o fin tradition i december ❤️!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer