På Fryxellska skolan håller man på traditionen. Ella Evenssons klass 8B övar inför luciadagen. ”Det är väldigt kul att vara ute på luciatågen, gemensamt med klassen.” Foto: SVT

Ella på Fryxellska i Västerås: ”Det kan bli lite nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

För musikklasserna på Fryxellska skolan i Västerås är det bråda dagar inför och under lucia. Under dagen lussar klasserna för företag och äldreboenden och det är traditionellt luciatåg som gäller.

SVT Västmanland hälsar på två dagar innan Lucia när klass 8B repeterar i skolans aula. Det är mellan åtta och tio klassiska julsånger som eleverna övar in samt tågprocessionen.

– Det är ju min uppgift som lärare att se till att de lär sig det de ska på timmarna. Men jag tror inte att jag har gett er en enda textläxa, säger Anna-Karin Annmo, musiklärare, och tittar på klassen som skakar på huvudena.

På Fryxellska skolan är det traditionellt luciafirande som gäller – under dagen lussar musikklasserna ute på företag och äldreboenden. Mitt på dagen samlas hela skolan i Västerås domkyrka för eget firande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.