För få recept på fysisk aktivitet i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Trots den kunskap som finns om träningens fördelar för kropp och hjärna så skrivs det ut få recept på motion. Nya siffror visar att av 300.000 läkarbesök i primärvården i länet 2015, så skrevs det bara ut en halv procent recept på fysisk aktivitet.

Socialstyrelsen rekommenderar fysisk aktivitet på recept som en metod för en rad olika sjukdomar. Men rekommendationen följs dåligt ute bland de som skriver recepten.

Västmanland i botten

Ann-Christine Johansson är docent på Mälardalens Högskola och hon har tillsammans med sex landsting gjort en studie av hur man förskriver fysisk aktivitet på recept – så kallad FaR. Där ligger Västmanland i botten. Bara en halv procent av läkarbesöken i Västmanland 2015 resulterade i ett recept på fysisk aktivitet.

– Det är väldigt lågt, vården har inte tagit till sig metoden och det kan bero på olika saker. Till exempel att det saknas ett organisatoriskt stöd. När vi har gjort intervjuer så har vi sett att det finns en okunskap om hur man ska skriva ut fysisk aktivitet på recept, säger Ann-Christin Johansson.

Tar emot få patienter

Inom Landstinget finns det fyra Hälsocenter dit man kan skicka patienter för att få hjälp att utforma sin träning– i Sala, Fagersta, Köping och Västerås. Men dom resurserna  används väldigt sällan.

– Vi får väldigt få hit som har fått fysisk aktivitet på recept, säger Kicki Pettersson, hälsopedagog på Hälsocenter i Västerås.

Okunskap inom vården

Alla inom Landstinget som kan skriva ut recept har också möjlighet att hänvisa sina patienter till Hälsocenter för att få hjälp. Till exempel kan man få delta i gruppträning, få individuella träningsprogram, vara med på yoga eller lära sig att meditera. Kicki Pettersson tror att det finns en okunskap bland vårdcentraler ute i länet om att Hälsocenter finns.

– Ja tyvärr tror jag att det är så. Vi försöker vara ute och informera om att vi finns och att vi är en resurs till vården. Men det är ju ruljans på läkare och sköterskor. Och så ska man också komma ihåg oss också, när man sitter där med sin patient, säger Kicki Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet