Foto: TT

Fler ska få motion på recept

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna majoriteten i Västmanlands landsting vill engagera idrottsrörelsen i länet så att fler patienter kan få motion på recept.

Inom hälso‐ och sjukvården i landstinget Västmanland finns möjlighet att få ordination på̊ fysisk recept, vilket är en hälsofrämjande åtgärd som ordineras som komplement eller som ersättning för läkemedel.

Det finns idag vetenskapliga belägg för att fysisk aktivitet förebygger sjukdom och har positiv effekt på̊ sjukdomsförloppet på̊ ett 30‐tal sjukdomstillstånd. Trots den kunskap som finns om träningens fördelar för kropp och hjärna så skrivs det ut få recept på motion.

LÄS MER: För få recept på fysisk aktivitet i Västmanland

– En ökad samverkan med idrottsrörelsen är en del i att få fler att komma igång och röra på sig, säger landstingsrådet Karin Thorborg (V) i ett pressmeddelande.

Stavgång, dans och qigong

Nu vill landstinget inkludera idrottsrörelsen i Västmanland vid fysisk aktivitet på recept, för att kunna erbjuda ett större utbud av aktiviteter.

– Vi efterfrågar aktiviteter som rekommenderas utifrån FYSS, som exempelvis stavgång, gymnastik, dans, qigong, och simning, säger landstingsrådet Tommy Levinsson (S).

LÄS MER: Landstinget ”Vi behöver jobba mer med det”

Kompleterar eller ersätter läkemedel

FYSS, Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling, är en handledning för den som ska skriva ut motion på recept. Där beskrivs det hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd.

Förslaget kan bli verklighet tidigast 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet