Projektledare Jonathan Weck från företaget Ox2 och område där vindkraftsparken planeras att byggas. Foto: Ox2

Företaget bakom vindkraftsplanerna vid Tretjärnsberget: ”Elen är lat”

Publicerad

Företaget Ox2 möts fortfarande av motstånd från boende runt Tretjärnsberget där det finns planer på att bygga en vindkraftspark. Bland annat väcks frågan om var elen tar vägen. Enligt företaget kommer invånarna i Köpings kommun få del av elen.

– Elen är lat. Den tar kortaste vägen till konsumtionen där det finns ett behov, säger projektledaren Jonathan Weck på Ox2.

25 vindkraftverk, som kan komma att bli 300 meter höga, planeras. Boende med utsikt mot vindkraftverken är kritiska och menar att de är till problem för djurlivet – dessutom att det är oklart var energin tar vägen säger de.

– Den kommer i första hand gå ut lokalt och regionalt. Om det blir något över så går det ut på övriga nätet. Som det ser ut har vi ett elnät över hela Sverige, säger Jonathan Weck, projektledare på företaget Ox2.

Enligt honom är vindkraftverken trots allt nödvändig för att klara klimatmålen.

”Enorm energiomställning”

– Sverige står inför en enorm energiomställning där vi ska ställa om våra fordon och industrier till att vara icke-fossilberoende. Det är stora mängder el som ska komma till under kommande åren, säger han.

Företaget har bjudit in allmänheten till ett samrådsförfarande som pågår under vintermånaderna. Senast den 18 februari ska alla synpunkter ha kommit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.