Hör Marian Van Der Meer och Anna-Lena Jansson från Näverkärrets bygdegårdsförenings berätta varför de är upprörda över vindkraftsplanerna på Tretjärnsberget utanför Köping. Foto: SVT

Motvind mot vindkraftsplaner utanför Köping: ”Vill inte ha dem i vårt paradis”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget OX2 vill bygga 25 vindkraftverk på Tretjärnsberget utanför Köping.

Näverkärrets bygdegårdsförening känner sig hotade av planerna.

– Det ska byggas här, i vårt paradis och vi vill inte ha dem här, säger Marian Van Der Meer som är engagerad i föreningen.

Företaget Ox2 planerar att etablera 25 stycken vindkraftverk som kan komma att bli upp till 300 meter höga. Näverkärrets bygdegårdsförening motsätter sig planerna. De menar att de kommer att förstöra utsikten från Ihre-området två kilometer bort. Dessutom skulle ljuset och ljudet störa idyllen.

Jonathan Weck är projektledare för företaget OX2 som vill bygga vindparken.

– Riksdagen har tagit beslut om att vi ska ha 100 procent förnybart till 2040. Vindkraften är ju en stor del för att nå det här målet så vi ser det som nödvändigt, säger han.

Ett samrådsmöte tillsammans med Köpings kommun, företaget OX2 och boende i området gällande planerna är planerat till hösten.

I klippet hör du varför Näverkärrets bygdegårdsförening är kritiska till planerna på en vindpark på Tretjärnsberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.