Foto: Melker Blomberg / SVT

Få inställda rättegångar – videosamtal avgörande för åklagarna under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har antalet videokonferenssamtal i förhandlingssalarna vid Västmanlands tingsrätt fördubblats om man jämför med ifjol. Chefsåklagare Stephan Uttersköld säger att det fungerat förvånansvärt bra även om den personliga närvaron uteblir. – Det blir nästan mer uppstyrt där man väntar på sin tur att få prata, och så är det även säkrare för våra medarbetare om det skulle bli stökigt under rättegången, säger han.

Åklagarmyndigheten i länet har länge jobbat med videoteknik för att till exempel kommunicera med hovrätten, men aldrig så mycket som nu. Den största skillnaden är att åklagarna nu i viss utsträckning även genomför huvudförhandlingar helt på distans.

– En kollega körde nyligen helt via videolänk under tio förhandlingsdagar i ett mål med flera häktade och det fungerade bra, säger Stephan Uttersköld.

I klipper ser du hur åklagarna jobbar på distans.

Antal videokonferenssamtal från förhandlingssalar vid Västmanlands tingsrätt

Q1 2019: 282 st

Q2 2019: 333 st

Q1 2020: 521 st

Q2 2020: 712 st

Källa: Domstolsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.