Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sociologen Jonas Stier på MDU svara på tre frågor om telefonskräck, bland annat hur det kan botas. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Forskaren Jonas Stier om växande telefonskräcken: ”Går att bli av med”

Publicerad

Jonas Stier, professor i sociologi på Mälardalens universitet, tror att telefonskräck alltid har funnits. Men den förändrade tekniken kan leda till att det ökar.

– Många unga har kanske inte fått lära sig de sociala koderna som gäller för ett telefonsamtal, säger han.

Att känna stark ångest för att ringa och svara i telefon kallas telefonskräck eller telefonfobi. Forskaren Jonas Stier på Mälardalens universitet i Västerås tror att många känner någon typ av obehag för vissa telefonsamtal, och att det är värre för unga. Dels för att de växer upp med många fler alternativ till kommunikation, men också för att de är ovana.

I klippet svarar sociologen Jonas Stier på tre frågor om telefonskräck – bland annat hur du blir av med den.

Här gör SVT det obehagliga – ringer upp unga på telefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT konfronterar unga västeråsare med obehaget att svara på ett telefonsamtal. På bilden Josef Samen, Emma Bauer och Elma Muratovic. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Ungas telefonskräck – det här säger undersökningen

  • Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Halebop i november 2022. Ytterligare en undersökning med liknande resultat har utförts av Vimla 2020.
  • Den visar att unga är överrepresenterade när det kommer till att känna obehag att ringa och svara i telefon. I åldrarna 18-29 upplever 48 procent av de intervjuade någon typ av telefonskräck. 
  • 58 procent av de unga kvinnorna i undersökningen att de känner obehag att ringa, jämfört med 40 procent av de unga männen.
  • De som känner minst obehag att ringa och svara i telefon är de äldsta i undersökningen. Av de intervjuade i åldrarna 65-79 är det enbart 14 procent som känner obehag.
  • Baseras på 1 068 intervjuer med en slumpmässigt rekryterad grupp svenskar.

Källa: Kantar Sifo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.